Deutsch Francais Magyar English Fakutya

A Fakutya szó jelentése

  (1) Hagyományos, jégen sikló eszköz, gyakorlatilag a korcsolya és a szék keveréke. A rajta ülő egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.
  (2) Csizmafelhúzó eszköz.
  (3) 2000-ben alakult, moldvai csángó népzenével foglalkozó zenekar, amely gyermek- és felnőtt táncházakat, koncerteket tart.

  Zenekarunk 2000. novemberében alakult, eredetileg három taggal: Walch MártonnalSzékely Zoltánnal és Kudász Ferenccel. Halmos Kata a Kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, 2001. nyarán csatlakozott az együtteshez. Szentkereszty Judit 2004-től 2007-ig énekelt az együttesben. 2004-ig a zenekar fő tevékenységét a gyermektáncházak adták, kiegészítve felnőtt táncházas programokkal és autentikus népzenei koncertekkel. 2004. májusától kezdve egyre több lehetőség adódott koncertezésre, hogy zenészbarátaink segítségével ötleteinket színpadra vihessük. Zenekarunk a magyarországi táncházas hagyomány – revival zenészek – által bevezetett, a mai fül számára élvezetesebb, de egyúttal a régiesebb zenekari összetételre is visszautaló, kevert felállásban játszik: a furulya-dob kettősét a koboz hangja teszi teljessé. Az autentikus népzene mellett népzenei átdolgozásokat is készít a zenekar, amelyben elektromos koboz, basszusgitár és ütősök is megszólalnak. Utóbbiak a 2006. áprilisában megjelent első lemezünkön, a gyerekközönség felé való elkötelezettségünk pedig a 2007-ben megjelent második lemezünkön hallható.

Referenciák


A tagok

ének, tánc
furulya, kaval, tilinkó, szaxofon
kobza, villanykobza, mandolin
dob, doromb, ütőgardon

Tiszteletbeli Fakutya

ütősök (bodhran, derbuka, cintányér)

Korábbi tag

ének

Első lemezünkön hallható vendégmuzsikusaink

hegedű
basszusgitár

Hírek

tovább...

©Fakutya Zenekar, Minden jog fenntartva!
Webmaster: Koch Máté
Utolsó frissítés: 2008-02-18